Wednesday, April 20, 2016

Persoalan Hati dan Jodoh.

Asslamualaikum w.m.t.
Dengan nama Allh yg Maha Pengasih lg Maha Penyayang....
Hajat di hati ingin mengupas persoalan ini pd 14 Februari yg lalu tp apakan daya,internet connection sy mengalami gangguan dan kajian sy juga masih belum tamat..Apa2pun,Alhamdulillah,hari ini sy berkesempatan utk menulis ttg persoalan hati dan jodoh..
Persoalan cinta tidak pernah lari dari kehidupan seseorg individu terutamanya insan yg bergelar remaja...
Cinta..
Satu perkataan yg meniti dari bibir ke bibir setiap insan tp adakah mereka benar-benar faham dan tahu pengertian cinta?Inilah persoalan yg ingin saya kupas...

Masyarakat hari ini menganggap bahawa bercinta perlu melalui sesi perkenalan,berpacaran dan barulah tiba di gerbang perkahwinan..Adakah benar persepsi ini menurut Islam?Mari sertai saya dalam kembara mengupas persoalan ini berdasarkan nas-nas Al-Quran dan As-Sunnah...Apa tunggu lagi?Ayuh kita mulakan perjalanan..


Setiap org ingin mencintai dan dicintai...Itu fitrah manusia yg dijadikan Allah..


"Katakanlah (Wahai Muhammad):Jika kamu menyintai Allah,maka ikutilah aku,nescaya Allah akan mengasihimu"
(Surah Ali-Imran 3:31)

Allah telah berfirman dalam ayat di atas bahawa sekiranya kita benar-benar cinta akan Allah,hendaklah kita mengikut jejak langkah Rasulullah S.A.W.Ini bermakna,cara bercinta menurut Islam pertamanya WAJIB mencintai Allah dgn mengikuti Rasulullah S.A.W.Ini bermakna,kita juga WAJIB mencintai Rasulullah S.A.W. kerana hanya dgn mencintai Rasulullah,barulah kita akan senang mengikut sunnah Rasullullah S.A.W.Itu syarat yg pertama..
Allah juga telah berfirman,

"Dan janganlah kamu MENDEKATI zina,Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yg keji dan suatu jalan yg jahat(yg membawa kerosakan)"
(Surah Al-Isra' 17:32)

Syarat yg kedua,HARAM bagi kita MENDEKATI ZINA...
Allah melarang kita MENDEKATI ZINA apatah lagi melakukannya...
Persoalannya,apa yg MENDEKATKAN diri kita kepada zina?

Jawapannya mudah,Couple..
                   Memang tidak boleh disangkal lagi bercouple mendekatkan diri kita dengan zina..Mula-mula berkenal-kealan katanya..Dah lama-lama,mula keluar ayat-ayat bunga..Saat itu,semua dirasakan indah...Biarpun makan,tidak pernah berasa kenyang,biarpun mandi,tidak pernah basah..Tidur pun tak lena..Sehari tak berjumpa seolah-olah setahun tak jumpa...Hati tak keruan,fikiran kacau-bilau..Semuanya kerana dah jatuh cinta katanya..Dah lama-lama mulalah nak berdua-duaan..Tangan mula tidak menentu,pegang sana,pegang sini...Akhirnya,mulalah projek..Si jejaka minta atas alasan cintakannya,si gadis pula beri penuh rela..Katanya sebagai tanda cintakan si jejaka..Itulah episod percintaan sehari-hari dalam kehidupan hari ini...Adakah ini cinta?Jawapan saya tidak..Definisi cinta yang terlalu ruhi dan suci dicemarkan oleh golongan seperti ini...Ini bukan cinta teman-temanku...
                
                                Ada pula,golongan pendakwah muda ni mengHALALkan couple ni..Mereka tahu couple tu HARAM tp apabila mereka bercouple,tiba-tiba hukumya jadi HALAL..Pelik..Kadang-kadang,ada antara mereka yang melaungkan couple itu HARAM,tapi tiba-tiba hukumnya HALAL apabila mereka bercouple..Alasannya,ISLAMIC COUPLE..Alasannya,tidak pernah berjumpa..Sekadar chat dan main mesej sahaja..Kalau berjumpa pun,tidak berdua-duaan..Pasti akan diajak orang lain datang berteman..Mereka lupa zina hati yang mereka lakukan.. Mula-mula memanglah saling bertazkirah,lama-lama mulalah keluar ayat 'Ana uhibbuka(Saya cintakan awak)' atau 'Ana uhinnuka(Saya rindukan awak)'..Ceh,bahasa Arab,Islamik lah katakan...Mereka tidak sedar mereka mula MENDEKATI ZINA..

"Macam mana pulak tu,bukannya kami berjumpa pun..Macam mana pulak kami mendekati zina??"

Memanglah kamu tidak pernah berjumpa masalahnya betul ke kamu chat,main mesej semata-mata kerana Allah?Tidak bukan..Dalam 10 minit telefon,mungkin 1 minit je sesi bertazkirah..Selebihnya LAGHAH(Sia-sia)..Betul bukan?Tidak perlu dinafikan..Pengalaman benar-benar telah mengajar erti kehidupan..Itulah hakikat Cinta Si Pendakwah Muda..

           Nasihat saya,hentikanlah couple Wahai Pendakwah Muda..Kamu adalah aset Islam,jangan persia-siakan..Jangan terikut-ikut nafsu dan syaitan krn mereka sentiasa mencari cara MEGHALALKAN APA YANG HARAM...Saya nasihat kerana saya pun pernah buat..Apabila saya sedar,saya menangis teresak-esak mengenang kesilapan..Jadi,ambillah iktibar dpd sejarah lalu...Jangan jadi seperti saya..Clash sajalah..Cakap baik-baik dgn couple kamu dan jgn lupa ayat ini 'Reda Allah atau reda manusia yg kamu cari?'Jadi,fikir-fikirkanlah...

Jadi macam mana kita nak jauhi couple ni?

Mudah sahaja,mari kita fahami hakikat sebenar percintaan dan jodoh...

Dalam Islam,sebelum kita mencintai makhluk,kita WAJIB mencinta Sang Penciptanya..
Selepas itu,kita WAJIB mencintai kekasihNya..
Kemudian,ibubapa dan guru-guru kita..
Akhirnya,barulah orang lain..


                  Bagi saya,cinta kepada orang lain itu tidak wujud kecuali apabila tali perkahwinan telah diikat..Hanya selepas sah bergelar suami isteri,barulah cinta itu wujud...No Love Until Akad..Satu prinsip yang masih kuat mengakar dalam diri saya..Kerana itulah saya tidak pernah mengenal erti couple lagi..

Nak tahu tak kenapa saya masih boleh bertahan dengan tidak bercouple?
Nak,bagus,bagus,bagus..Terima kasih..Berikut ialah sebab mengapa saya tidak bercouple:

1.Couple hanya MEMBAZIR..

"Sesungguhnya orang yang membazir itu ialah saudara-saudara syaitan,sedang syaitan itu adalah makhluk yang sangat kufur terhadap tuhannya"
(Surah Al-Isra' 17:27)
Bagi saya,couple membazir masa,wang dan tenaga...Bila bercouple,kena jaga hati,ayat berbunga-bunga,beli hadiah,dating dan macam-macam lagi...Daripada saya habiskan wang untuk perempuan yang belum tentu jadi isteri saya,baik saya belanjakan untuk hal-hal  yang lebih berfaedah ataupun untuk keluarga saya.Lagi bagus...Bukankah membazir itu amalan yang dilarang oleh Allah?

2.Setiap orang ada jodoh masing-masing.

"Kalau jodoh tak kemana"
Begitulah sedikit sebanyak bait lagu Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan Allahyarhamah Saloma berjudul 'Kalau Jodoh Tak Ke Mana'.
Kalau difikir-fikirkan memang betul..Kita boleh lihat kepada realiti hari ini yang menyaksikan berapa ramai yang bercinta bagai nak rak,last-last tak berkahwin pun..Ada juga yang sampai ke gerbang perkahwinan tapi tak sampai 2 ke 3 tahun bercerai.Berapa ramai juga yang tidak pernah berkenalan,last2 kahwin..Bahagia pulak tu sampai ke anak cucu..Jodoh tu takkan ke mana-mana..Pi mai pi mai tang tu gak..So,buat apa nak couple?

3.Percaya dengan janji Allah.

"Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik(pula)"
(Surah An-Nur 24:26)
Saya percaya bahawa kalau saya menjadi baik,Allah akan beri saya perempuan yang baik...Kalau Allah dah janji nak beri,mengapa perlu saya risau?Mengapa perlu saya bercouple?

4.Setiap benda itu diciptakan Allah berpasang-pasangan.

"Maha Suci Tuhan yang menciptakan makhluk-makluk berpasang-pasangan,sama ada yang ditumbuhkan oleh bumi,atau dari diri mereka,ataupun dari apa yang TIDAK MEREKA KETAHUI"
(Surah Yasin 36:36)
Allah dah jadikan setiap benda itu berpasang-pasangan..Ini bermakna kita juga ada pasangan kita masing-masing.Jadi,apa nak dirisaukan,masa akan menentukan segala-galanya...

"Habis macam mana pulak orang yang tak kahwin-kahwin sampai dia mati?Bukankah itu bermaksud dia tiada                     pasangan?"

Ahaha..Sabar dulu teman..Lupakah kita dunia ni sementara sahaja..Kalau tiada jodohnya di dunia,di akhirat sanalah,teman..Bidadari dan pelayan-pelayan sedang menunggu mereka..

"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa (akan ditempatkan) di tempat tinggal yang aman sentosa(51)Iaitu di dalam beberapa taman syurga,degan mata air-mata air terpancar padanya(52)Mereka memakai pakaian dari kain sutera yang halus dan kain sutera tebal yang bersulam;(mereka duduk di tempat perhimpunan)sentiasa berhadap-hadapan (di atas pelamin masig-masing)(53)Demikianlah keadaannya;dan kami jadikan teman mereka bidadari yang putih melepak,lagi luas cantik matanya(54)"
(Surah Ad-Dukhan 44:51-54)

"Siapa pula bidadari-bidadari ni?"



Aha..Dalam buku Temasya Ke Syurga,Ibnu Qayyim Al-Jauziyah mendefinisikan bidadari itu adalah wanita-wanita suci yang menyejukkan mata,menyenangkan apabila dilihat & menenteramkan hati pemiliknya.Akhlaknya baik,penuh dengan cinta dan umurnya sebaya.Dalam Al-Quran Allah berfirman,
"Di dalam syurga itu terdapat bidadari-bidadari yang pandangannya tertumpu (kepada mereka semata-mata),yang tidak pernah disentuh sebelum mereka oleh manusia dan jin"
(Surah Ar-Rahman 55:56)
Nak tahu lagi pasal bidadari?Check link ni:http://rolasvolt.wordpress.com/2010/07/16/bidadari-surga-dan-wanita/
Lgpun,kalau kita belajar Biologi ataupun Sains,kita akan dapati kejadian manusia ini hanya akan berlaku dengan percantuman sperma dengan pasangannya ovum..Aha..Kan betul kita dijadikan berpasang-pasangan..Allah tidak pernah menipu kita..Kita sahaja selalu menipu diri kita sendiri...





5.Sabar itu manis.

"Maka,bersabarlah dengan kesabaran yang baik"
(Surah Al-Maa'rij 70:5)
Pasti awak semua setuju jika saya katakan semakin susah kita mendapat sesuatu itu,semakin puas apabila kita berhasil mendapatkannya..Setuju bukan?Saya bagi satu analogi,kita nak beli sesuatu,sebagai contoh kereta idaman..Kita pun kumpullah duit sedikit setiap bulan..Setelah beberapa tahun,cukuplah duit simpanan kita,mesti rasa syok kan?Kita bersabar dengan mengumpul duit dan kita tidak mencurinya..Itu  sebenarnya satu kejayaan yang amat puas..Begitu jugalah cinta..Kita sabar sahaja dulu sehinggalah kita berkahwin..Mesti hubungan kita dengan suami/isteri akan lebih bahagia..InsyaAllah,saya jamin itu(walaupun saya belum berkahwin)..

6.Pertama kali itu paling BEST.

"Tak payahlah korang couple.Nanti,bila korang dah kahwin nanti tak rasa best sangat.Aku dulu ni boleh kata selalu couple sebelum kahwin.Biasalah,chat,mesej,tengok movie,dating masa dulu-dulu..Sekarang bila aku dah kahwin,dah macam tak best je..Bila aku keluar dengan isteri aku macam aku buat masa couple dulu dah tak terasa ape dah..Ye lah,cuba korang bayangkan,bila buat benda tu semua yang dah selalu aku buat,mesti terkenang peristiwa dulu-dulu..Ingat pulak kat awek first aku..So,better korang tak payah couple lah..Korang kahwin baru buat(jangan salah faham..Dia bermaksud dating,tengok movie,lunch,dinner) dengan isteri..Masa tu,mesti rasa best sgt..Ye lah,selalunya the first is the best"

Begitulah sedikit sebanyak kata-kata senior saya..
Memang betul pun,selalunya,benda yang paling kita ingat adalah pengalaman pertama kita..Sebagai contoh,pertama kali kita menang kejohanan.Begitu juga dengan bercinta.Cinta yang pertama adalah untuk suami/isteri kita.Kita yang tak pernah bercinta mesti rasa best sangat..Secara tidak langsung,semakin hari,perasaan kita pada suami/isteri kita semakin kuat.Jadi,perlukah kita bercouple?

Tepuk dada,tanya iman..Fikir-fikirkanlah..
Sebelum menamatkan kembara kita,saya sertakan hadis nabi dan sedikit doa..

"Cintailah seseorang yang kamu cintai sekadarnya sahaja,kerana boleh jadi ia menjadi orang yang kamu benci suatu hari nanti.Bencilah seseorang yang kamu benci sekadarnya sahaja,kerana boleh jadi ia menjadi orang yang kamu cintai suatu hari nanti."
(Diriwayatkan oleh Tirmidzi (1997) dpd Abu Hurairah R.A.
*Lihat Shahih At-Tirmidzi karangan Al-Albani(1625)

Sedikit doa.

Wahai Tuhanku!Sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintaiMu serta amal yang dapat membawa cintaku kepadaMu!
Wahai Tuhanku!Jadikanlah cintaMu lebih aku dambakan dari diriku,keluargaku dan air yang dingin.


Wahai Tuhan kami!Kurniakanlah kami isteri-isteri dan keturunan-keturunan yang yang menyejukkan mata dan jadikanlah kami pemimpin orang yang bertakwa..

Amin Ya Rabbal Alamin.

Yang baik itu datangnya dari Allah...Yang buruk itu hakikatnya dari Allah jua tetapi disebabkan kelemahan diri saya sendiri..Yang baik jadikan pedoman,yang buruk jadikan sempadan.
Wabillahitaufiq walhidayah,Wassalamualaikum W.M.T.
Wallahu A'lam..
Coretan kasih seorang insan...